Vacantele de vara sunt deja departe, iar frigul, umiditatea si virusii legati de venirea iernii sunt toate motive de oboseala a organismului. Pe masura ce iarna se apropie, te temi de inevitabile crize de oboseala. Dormitul bine si practicarea unei activitati fizice regulate nu vor fi suficiente pentru a va mentine in forma in aceste luni lungi.
Pentru a va ajuta sa combateti energia scazuta, anumite alimente ar trebui sa fie incluse in farfurii. Pentru a preveni oboseala de iarna, unele superalimente, aceste alimente naturale recunoscute pentru valoarea lor nutritiva si ale caror beneficii pentru sanatate au fost demonstrate, ar trebui sa fie favorizate in meniurile tale.
1. Citrice
Oboseala este adesea asociata cu o deficienta de vitamina C, care permite, de asemenea, o mai buna asimilare a fierului. Asa ca pariaza pe citrice, surse de vitamina C prin excelenta. O portocala in fiecare dimineata va va ajuta sa va aprovizionati cu vitamina C. Puteti alterna cu un grapefruit sau clementine, sau chiar cu o lamaie storsa dimineata cand va treziti. Preferati citricele intregi decat cele presate, deoarece sub forma de suc, fibrele de citrice sunt rupte.
Daca va temeti de aciditate, preferati kiwi, ideal si pentru continutul de vitamina C (92,7 mg/100g, de doua ori mai mult decat o portocala de exemplu). 1 kiwi pe zi va va oferi doza zilnica necesara si suficienta de vitamina C.
2. Peste gras
Bogati in vitamina D, „vitamina soarelui”, pestele gras va compensa lipsa expunerii la soare, principala sursa de sinteza a vitaminei D de catre organism. Deficitul de vitamina D favorizeaza oboseala si depresia.
Somon, sardine, macrou sau chiar hering, acesti pesti au si avantajul de a fi bogati in omega 3, esential organismului. Veti gasi si vitamina D in ficatul de cod, ficatul de vitel, laptele si iaurtul plin de grasimi.
3. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt o sursa excelenta de vitamina B9 (acid folic). Vitamina B9, esentiala in special pentru femeile insarcinate, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Un deficit de vitamina B9 poate provoca o forma de anemie, ducand la o senzatie de mare oboseala.
Cunoscut pentru continutul sau de fier, spanacul este de fapt bogat in magneziu si o sursa de vitamina B9. Nu ezita sa il consumi foarte regulat pe timpul iernii, la fel ca broccoli, varza de Bruxelles sau chiar cicoare, salata de miel sau rucola.
4. Fructe de mare si carnati
Aceste alimente au particularitatea de a fi foarte bogate in saruri minerale si fier si stim ca o deficienta de fier este o sursa de oboseala. Aprovizionati-va cu fructe de mare in timpul iernii, inclusiv creveti, stridii, caini si periwinks.
Budinca neagra, ficatul sau rinichii au aceleasi virtuti ca si fructele de mare, deoarece sunt si foarte bogate in fier.
5. Ciocolata si fructe uscate
Lipsa de magneziu poate duce la oboseala grava. Si vesti bune, ciocolata este o sursa excelenta! Cu conditia, totusi, sa preferati ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao…
Fructele uscate sunt si ele foarte bogate in magneziu, asa ca nu ezitati sa inlocuiti gustarile prea grase si prea sarate cu migdale sau alune.
6. Boabe de Goji
Provenita din Asia, aceasta boaba mica portocalie-rosu a fost folosita in China de secole pentru a purifica sangele, ficatul, rinichii si pentru a calma oboseala. De asemenea, ar fi foarte bogat in vitamine si antioxidanti.
Boabele de Goji sunt cel mai des folosite uscate, dar pot fi consumate si proaspete sau in suc de fructe. In caz de oboseala temporara sau cronica, se recomanda consumul in jur de cincisprezece fructe uscate in fiecare zi, dar numai la sfatul medicului din cauza contraindicatiilor pentru anumite categorii de persoane.
7. Spirulina
Aceasta microalga de apa dulce, care se dezvolta in general in apa calda (aproximativ 37°C), este un excelent agent anti-oboseala, ajutand organismul sa-si refaca rezervele minerale. Se comercializeaza sub forma de supliment alimentar, sub forma de tablete, pulbere sau fulgi, si chiar si ca tartinat.
Spirulina este bogata nu numai in proteine de buna calitate, ci si in aminoacizi esentiali, fier, clorofila, pigmenti carotenoizi (beta caroten) si ficocianina, care ii confera culoarea albastruie. De asemenea, ofera vitamine din grupul B, cu exceptia B12.
8. Seminte de dovleac
Bogate in proteine (aproximativ 20%), magneziu si fier, semintele de dovleac va vor ajuta sa va umpleti deficientele toamna si iarna si va vor ajuta sa luptati cu oboseala si anemie.
Semintele de dovleac sunt usor de mancat: la gratar ca aperitiv, adaugate in salate, iaurturi sau granola de casa dimineata, le poti adauga si la paine si prajituri. In schimb, alegeti-le simple, decojite si nesarate. O mana pe zi, sau aproximativ 10 grame, va fi suficienta pentru a oferi beneficiile lor organismului.
9. Ginseng
Cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare, aceasta planta, bogata in minerale, aminoacizi esentiali si vitamine, este recomandata in special persoanelor slabite sau in convalescenta, datorita actiunii sale de intarire a sistemului imunitar.
Comercializat sub diverse forme, puteti folosi ginseng in capsule, pudra, extract lichid sau chiar in infuzie.
10. Guarana
Guarana, aceasta planta din padurea amazoniana, cunoscuta pentru continutul de guaranina si ale carei seminte contin 2 pana la 7% cofeina, se spune ca are proprietati tonifiante de 4 ori mai puternice decat cafeaua. Este recomandat in special pentru oboseala temporara.
Atentie, insa, sa nu neglijati oboseala persistenta, care ar trebui sa va impinga absolut sa consultati un medic pentru a determina cauza.