Muesli, granola, sufleuri, caramel, simplu, fructe… exista o multitudine de cereale diferite de care ne place sa ne bucuram dimineata pentru a ne aproviziona cu energie. Dar continutul lor caloric si nutritional poate varia considerabil in functie de ingrediente si procesele de fabricatie. Care sunt cerealele cu cele mai scazute calorii? Si cel mai bogat? Care sunt cele mai sanatoase? Vom explica!
Dieta: care sunt cerealele cu cele mai putine calorii?
Cerealele pentru micul dejun au o valoare calorica medie de 398 de calorii la 100 g .
Produsele cu cel mai putin caloric gasite pe rafturi sunt, in general, cele mai putin bogate in zahar adaugat, cele mai bogate in fibre si cele care nu contin ingrediente bogate in zahar si grasimi, precum chipsurile de ciocolata, caramelul sau semintele oleaginoase.
Pe podiumul cerealelor care furnizeaza cele mai putine calorii pe portie gasim:
- cereale cu tarate de grau si bogate in fibre, cum ar fi All-Bran fiber plus de la Kelloggs® care prezinta doar 334 cal/100g ,
- Urmeaza fulgii de ovaz , cu 360 cal/100g ,
- apoi petale naturale de porumb de tip Korn Flakes care contin 370 cal/100 g .
- Cerealele etichetate pentru slabire, cu grau integral tip Special K nature de la Kellogg’s® vin numai cu 392 cal/100 g .
- Anumite cereale umflate si indulcite – precum Frosties® – se numara si ele printre cerealele cu cele mai scazute calorii, dar sunt mai putin interesante pentru silueta, deoarece sunt mai putin satioase datorita indicelui glicemic ridicat.
Care sunt cele mai calorice cereale pentru micul dejun?
Cele mai calorice cereale sunt cele care contin ingrediente cu densitate calorica mare , precum: sirop de glucoza, ciocolata, caramel sau chiar seminte oleaginoase.
Granolas , cunoscut si sub numele de muesli crocant , sunt unul dintre ele, desi au o buna reputatie de slabire!
Printre cele mai bogate cereale, gasim muesli crocant de ciocolata (precum Kelloggs Extra® cu ciocolata cu lapte) care furnizeaza aproape 490 de calorii la 100 g.
Mai putin surprinzator, cerealele umplute cu ciocolata sau alune , cum ar fi Tresor de Kelloggs® , furnizeaza aproape 450 de calorii la 100 g . Consumul zilnic risca sa provoace cresterea in greutate.
In plus, aceste doua tipuri de cereale sunt mult mai grele pentru acelasi volum decat cerealele umflate, ceea ce inseamna ca adesea avem tendinta de a consuma cantitati mai mari. Intr-o cana, pui usor 60 g de granola, dar doar 35 g de Korn Flakes.
Fulgi de ovaz, fulgi de porumb, granola, cereale integrale: ce cereale poti manca pentru a slabi?
Cand cautati sa pierdeti in greutate, trebuie sa acordati atentie mai multor lucruri:
- valoarea calorica a cerealelor : care, in mod ideal, ar trebui sa fie mai mica de 390 de calorii per 100 g,
- continutul lor de zahar adaugat : care trebuie sa fie cat mai scazut posibil.
- procesul lor de fabricatie : cerealele umflate si prajite au un indice glicemic mai mare si sunt mai putin satioase decat cerealele mai putin procesate.
Tinand cont de toti acesti factori, cele mai interesante cereale in cadrul unei diete sunt: fulgii de ovaz, muesli in fulgi fara zahar adaugat si cerealele de tarate de grau.
Pot fi consumate la micul dejun sau ca gustare, cu lapte, sau un produs lactat (branza de vaci sau Skyr) si eventual fructe proaspete (mar taiat cubulete, pumn de zmeura etc.).
Muesli te face sa te ingrasi?
Muesli este un amestec de fulgi de ovaz, seminte, seminte oleaginoase si fructe uscate. Cand este fulgioasa si fara adaos de zahar, muesli ofera in jur de 350 de calorii la 100 g, ceea ce il face un aliment cu continut scazut de calorii, cu un indice glicemic scazut.
Muesli crocant, la randul sau, este mai putin interesant, deoarece este mai bogat in zahar (pentru a lega fulgii de ovaz in nuggete crocante) si are un indice glicemic mai mare.
Oamenii care doresc sa slabeasca vor avea, prin urmare, tot interesul sa favorizeze muesli fulgi, fara zahar adaugat, care poate fi usor integrat intr-o dieta.
Este bine sa mananci cereale seara?
Daca cerealele sunt mai mult asociate cu micul dejun sau gustarea, nu este neaparat contraindicat sa le consumi seara.
O portie de fulgi de ovaz sau muesli in branza de vaci, de exemplu, poate puncta o cina usoara bazata pe legume (salata, supa, legume sotate) si potential proteine (peste, carne, oua) de exemplu. Pe de alta parte, ar trebui sa evitam combinarea alimentelor cu amidon (orez, paste, cartofi) si cerealele, care sunt doua surse de carbohidrati complecsi.
Slabire: cerealele dietetice sunt mai bune?
Sectiunea de alimente naturiste din supermarket si magazinele alimentare bio sunt pline de cutii de cereale cu diverse mentiuni: fara zahar adaugat, bogat in fibre, fara gluten, bogat in proteine etc.
Desi aceste produse sunt in general mai sanatoase, deoarece provin in general din agricultura ecologica, nu sunt neaparat mai putin calorice decat celelalte. Cine spune ca cereale „dieta” nu inseamna neaparat cereale de slabit!
Prin urmare, persoanele care isi monitorizeaza aportul caloric ar trebui sa aleaga in special produse mentionate „fara zahar adaugat” si, daca este posibil, „bogate in fibre”.
Consumul de paine sau cereale dimineata: care te face sa te ingrasi mai mult?
Paine prajita VS cereale: cine castiga meciul de slabit? Totul depinde de cereale si paine!
Daca este mai bine sa mancam o felie de paine integrala sau de cereale dimineata decat un castron de granola cu ciocolata , am prefera totusi o portie de fulgi de ovaz sau muesli fara adaos de zahar decat bagheta alba . Acesta din urma are de fapt un indice glicemic destul de ridicat si este aproape lipsit de fibre.
Un alt punct de luat in considerare: painea se mananca rar singura, dar in general pe paine prajita, deci cu unt, dulceata sau chiar tartinata… care ofera calorii suplimentare! Daca optati pentru paine prajita , preferati o cantitate mica de unt, sau chiar putina branza pe care o alegeti cu putina grasime sau o lingura de piure de seminte oleaginoase (alune, migdale etc.).
De asemenea, aveti grija la biscuiti, biscuiti si alte rulouri suedeze , care sunt prajite la temperaturi ridicate, ceea ce le creste semnificativ indicele glicemic. Prin urmare, sunt mai putin satioase si sunt mai probabil sa provoace celebra groapa de la 11 a.m. in stomac.